diO Kreatív - design orientált stratégiai tervezés

Ménes

„A lovak is beszélnek… csak oda kell figyelni rájuk.”

Monty Roberts

A területen több mint 200 éve tenyésztenek lovakat, ezért a csikós-élet jellemző anyagainak, szín- és formavilágának modern asszociációit használtuk az apartmanház tervezésénél.

A régi konyhák paraszti bútorait napjainkra hangoltuk, a fogantyúkban a lószerszámok anyaghasználata köszön vissza. A falra megálmodott sallang mintája a díszes fogatok világát idézi. A lovak színe megjelenik a textilekben, míg a szobaszámokat patkószegből készíttettük el.

A sárvári ménes

A Vadkert Major vadregényes területén a történelmi feljegyzések szerint, már az 1700-as évek végén is tartottak lovakat. A hajdani sárvári uradalomhoz tartozó terület 1803-ban Ferdinánd este-modenai herceg tulajdonába került, ahol ezen időben lótenyésztéshez kezdett és megalapította a ménest.

1826-tól pontosan vezették a méneskönyvet. Kezdetekben Nónius-fajtát tenyésztettek, majd erősítették az arabs vonalat, de az 1800-as évek végén már az angol telivérek voltak túlsúlyban. A területen a lótenyésztést 1944 végéig folytatták a bajor királyi hercegi tulajdonosok.

sárvári ménes

A történelem viszontagságai során a sárvári ménest 1955-ben újra alapították. Elsődleges cél a nemzetközi szintű sportló tenyésztése volt. A Sárvári Állami Gazdaság keretein belül sportra alkalmas kancákat állítottak a tenyésztésbe, ennek eredményeként több nemzetközi szintű versenyző is született a ménesben.

Híres lovak

híres lovak

1890-től versenypályákon is felléptek a ménes lovai. Az első győztes Sziporka volt, de szép eredményeket értek el a Hogyne, Herpenyő, Tökfilkó és Szerencse fel nevű lovak is.

Fotók:    lovasfoto.hu;    diO Kreatív