diO Kreatív - design orientált stratégiai tervezés

A 200 éves tölgyfa

„Ha az ember órákig ül mozdulatlanul, a természet bekapcsol a körforgásába, mintha te is fa lennél.”

Mariam Petroszjan

Vadkert tölgyfája

Vadkert Major bejáratánál, a Csikósház közvetlen szomszédságában áll egy méltóságteljes tölgyfa, mely arányaival magával ragadja a szemlélődőt.

Mivel ezen a környéken amúgy is különleges története van az évszázados fáknak, így külön öröm volt számunkra, hogy a szálláshely területén is találkozhat az idelátogató egy famatuzsálemmel. A több-száz éves fák ősi energiát adnak földünk emberének,  így a 200 éves tölgyfa köré szándékaink szerint pihenőpadok kerülnek és a Csikósház belsőépítészetében is meghatározó elemmé tettük színében, anyagában és formájában egyaránt.

A levelek megnyugtató zöldjének idézése szép kiegészítője a házon végigvonuló, a népi kultúrából és régi csikós világból merített alkalmazott színvilágnak, míg a stilizált faforma szépen összesimul a tulipános láda virágával. Az évszázados fa anyaga, vaskossága ihlette a régi tető gerendáiból megálmodott bútorokat is.

Különös jelentőségű évszázados tölgyfák

1884-ben Bajorországból érkezett Sárvárra Scherg Lőrinc erdőmérnök, aki az uradalom rossz állapotú, sűrű aljnövényzetű erdeiből gyönyörű szálerdőket alakított ki. Módszerével a közeli Farkaserdőben egyes tölgyfák megmaradtak, és így évszázadok tanúivá váltak. A szájhagyomány úgy tartja, hogy a faóriások tövében találkoztak szombatonként éjszaka a seprűnyélen érkező boszorkányok, innen ered a nevük is: Banyafák.

tölgyerdő

Beszélő számok

200 éves tölgyfa

A Csikósház mellett álló hatalmas tölgyfa természetvédelmi oltalom alatt áll. A 200 évesre becsült kocsányos tölgy törzsátmérője a 2014-ben történt mérések szerint 577 cm volt!

Fotók:    lovasfoto.hu;    Végh Gábor;    diO Kreatív