diO Kreatív - design orientált stratégiai tervezés

Amikor az épített környezet egyesül a természettel…

vadászház

vadászház a tó partján

A vadászház magányosan áll Norvégia csodálatosan szép fekvésű nyugati, hegyvidéki területén, a 32 km hosszú, helyenként 650 m mélységet is elérő Åkrafjordenhez közeli tó partján. A természetben észrevétlenül megbúvó épületet a Snøhetta építészeti cég tervezte. A tervezők, a hagyományos norvég kunyhót és a modern építészetet ötvözték, mind formailag, mind anyaghasználatban, ezért a kunyhó tökéletesen integrálódott a tájba, amely az építészeti tervezésnek fontos koncepciója volt.

Az épület távol van a civilizációtól és megközelíteni is csak gyalog vagy lóháton lehet. Gyakorlatlan szem elsőre észre sem veszi, annyira eggyé vált a tájjal.

A táj jellemző alkotóelemei a fű, hanga és szikla. Az épület gerincét két hajlított acél gerenda képezi. Aszimmetrikus hajlításának köszönhetően az épület a lejtős oldalon „növekszik” a földből. A ház külső fala kőből épített, oldalának bevonata a környéken található fű, hanga és szikla.

Belül a hajlítással nő a tér. Az építészek azt mondják – hogy igaz szűkösen -, de az épület 32 m2-vel több szinten -, 21 ember számára tud elegendő helyet biztosítani. A bejárattal szemben van a konyha, valamint a főzéshez szükséges kellékek tárolására szolgáló terület.

A „nagy” központi tér közepén van a kandalló, amely köré helyezték el a párnázott platformokat, amelyek alvásra és ülésre szolgálnak. A kabin üveg homlokzatának több funkciója van. Természetes megvilágítást biztosít az épületnek, és „tágassá” teszi a 32 m2-es szobát. Valamint nem utolsó sorban ezen keresztül gyönyörködhetünk a lélegzetelálló tájban hűvösebb idő esetén is.

koncepció

koncepció

tájba illeszkedő

elbújva

tájba illeszkedő

láthatatlan

tájba illeszkedő

tavasszal

vadászház

üvegfal

vadászház

az épület hátulról

enteriőr

belső tér

enteriőr

belülről kifelé

tájba illeszkedő

télen

vadászház

télen közelről

vadászház

a ház oldala

vadászház

hol is van?

tájba illeszkedő

távolodva

A fotók többségét James Silverman készítette. A Svédországban élő brit származású fotós a kortárs design építészeti alkotásokat fotózza szerte a világon.