diO Kreatív - design orientált stratégiai tervezés

Design történelembe ágyazva

kávézó

A Ridola Kávézó a dél-olaszországi Matera város történelmi negyedében található. Ha valaki erre vetődik utazása során, érdemes megállnia egy kávéra a városban, de nem csak a most bemutatott barátságos kis kávézó miatt, hanem a város 1993 óta az UNESCO Világörökség részét képező barlanglakásainak megtekintéséért is.

A kávézót Marina és Alfredo Manca tervezték. A tervezők munkájukat a város történelmi és kulturális hagyományainak, örökségeinek kutatásával kezdték, ami diO szívünknek igencsak kedves.

Kutatásaik során feltérképezték a helyi motívumokat, anyagokat, kézművességet, és ezen eredmények összegzését használták fel a kávézó belsőépítészeti kialakításában. Végignézve Pierangelo Laterza fotós remek fotóit, vagy az anyag használatban, vagy a felhasznált gyönyörű motívumokban ismerhetünk rá a város népművészetének modernizálására, újragondolására.

A bejárat előtt megállva még egy tradicionális dél-olasz kávézóra számítunk. Ám az üzletbe belépve megváltozik a világ. A hely anyaghasználata rendkívül modern és letisztult, de mégis barátságos: fa, fém és kezeletlen riolit felületek.

A kezeletlen tradicionális tufakő falak, – amelyek utalnak a város nevezetességének számító barlanglakások belső tereire – nagyon szép hátteret biztosítanak a helyi rozettás csipkemintákkal gravírozott, áttört sötétszürke fém tábláknak. Ugyanezt a légies hatást érték el a tervezők a székekkel, a modern kortárs lámpákkal. Ott van, de még sincs ott. Funkcióját ellátja, de a piciny térből nem vesz el sokat.

A régi épület ódon falai között természetes módon, szinte észrevétlenül van jelen az óriási tükör, amely a kávézó tágasság érzetét segíti ugyanúgy, ahogy a légies bútorok is. Alig észrevehetően kettőződik meg általa a tér a benne lévő tárgyakkal együtt.

Bármerre is nézünk ezen a barátságos helyen, mindenről a hagyomány és a design jut az eszünkben. Minden dinamikus, nyüzsgő és modern, úgy, hogy a kávézó minden négyzetcentiméterén jelen van a város történelme is.

Matera város Dél-Olaszországban:

kávézó
A történelmi belváros

történelmi belváros
A Caffé Ridola bejárata és a terasz

kávézó és terasz
A megváltozott belső, amely XXI. századi módon őrzi a helyi tradíciókat. Az óriási tükör megkettőzi a teret és a lámpákat:

Ridola Caffé

Caffè Ridola
Minden részletre figyelve – a mosdó bejárata

mosdó
A bárpult

Ridola Kávézó
Ridola Kávézó
Ridola Kávézó

Áttört mintás sötétszürke lemez

tradicionális minták

A vendégtér

kávézó
Ridola Caffé
A kávézó logója

kávézó
Az üzlet alaprajza

alaprajz