diO Kreatív - design orientált stratégiai tervezés

Történelem

„Minden-minden mesél önmagáról, ha avatott szem vizsgálja.”

Gánti Tibor

Történelmi feljegyzések szerint a reneszánsz műveltségű Nádasdy Tamásnak és feleségének, Kanizsai Orsolyának sárvári kertészete messze földön híres volt már a XIV. században. A zöldségek mellett gyümölcstermesztéssel is foglalkoztak. Az ország minden tájáról, de külföldről is hozattak oltványokat, így gyümölcskertészetükben különleges és ízletes gyümölcsöket érleltek. Megtermett itt az alma, körte, szilva vagy a korai cseresznye, de télálló dinnyét is termesztettek.

A Magtár emeleti szobáinak meghatározó színéül a szilva hamvas kékjét és a körte muskotályos sárgáját választottuk a történelmi gyümölcskertből.

Kanizsai Orsolya muskotályos körtéje

Kanizsai Orsolya különleges gonddal nevelte kertjében a gyümölcsöket. Férje, Nádasdy Tamás nádor sokat volt távol otthonától, ilyenkor Orsolya mindig küldött urának a friss termésből, de jutott a barátoknak, a familiárisoknak és a bécsi udvarnak is belőle.

Ebben az időben I. Ferdinánd kitüntetésben részesítette azokat, akik a legkorábban küldték a legfinomabb gyümölcsöt Bécsbe. 1558. június 22-én Kanizsai Orsolya nyerte el a díjat ízletes muskotályos körtéjével, melyről férje így értesítette levelében: „Az pályát Te nyerted királyné asszonynál az muskotály-körtvéllyel, légy érte az dinnye-pályáért is!”

09 07 281a2

Aszalt szilva

Szilva
A Nádasdy vár kialakulásáról szóló történelmi feljegyzések szerint a várban 1559-ben az ebédlőpalota, a kincstár, a raktárak és egyéb helyiségek mellett éppúgy megtalálható volt a gyümölcsaszaló szoba, mint a várhoz tartozó területeken a vadakkal teli vadaspark vagy a ménes.

A várhoz tartozó gyümölcskertészet termésének egy részét aszalva tették el télire ebben az időben. 1642-ből való írás szól arról, hogy aszaltak itt cseresznyét, meggyet, almát, körtét és szilvát, de legjelentősebb a szilva mennyisége volt az aszúgyümölcsök között.

Fotók:    lovasfoto.hu;    annaskertje.blogspot.com;    diOKreatív