diO Kreatív - design orientált stratégiai tervezés

Kézművesség

„Nem a tárgy, az ember a cél.”

Moholy-Nagy László

Vas megye XIX. századi paraszti kultúrájában a konyha tároló edényeit hántolt, vagy hántolatlan fűzfavesszőből készítették. A rábaközi hímzés mintakincsei között megtalálhatók az életfa motívumok, virágok, növényi indák és madarak.

Az enteriőrökben régi korok tárgykultúráját idéztük meg a kézzel készített, vesszőből font kisbútorokkal. A szobák színeihez igazodó, változatos mintázatú, kézi horgolású párnák az „Annás kertje” kreatív bloggerének keze munkáját dicsérik. A mai kor kézművességét grafikusok által rajzolt egyedi tapétákban jelenítettük meg.

Rizike

A rizike közepes termetű, ősszel tenyésző, ehető gomba. Kalapja domború, közepe bemélyedő, szélein aláhajló, fokozatosan tölcséresedő.

rizike_gomba

Ennek a fenyvesek mélyén termő gombának a nevét adta Szalkai Dániel fiatal formatervező iparművész a fűzfavesszőből készülő fonott puffnak, melyet a Miskolci Autista Alapítvány számára tervezett. A termék fejlesztésénél figyelembe vette az autizmussal élő emberek képességeit: a tárgyak lassú, repetitív munkával készülnek, nagy kézügyességet igényelnek. A „Rizike” puffot a Craft elnevezésű design alapú program keretében készítik az otthon lakói, melynek elsődleges célja a sérült emberek képességeinek fejlesztése.

Szalkai Dániel 2014-ben végzett a MOME Design Intézet formatervezőjeként. Vizsgamunkájában autista emberek számára tervezett öltözéket, mellyel kiérdemelte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektori díját.

Rajzolt természet

A Magtár színes világát a természet harsogó palettájáról választottuk, a fő motívumokat nagyméretű lemosható tapéta formájában mutattuk meg. Az extravagáns egyedi grafikákat aprólékos részletességgel készítették el a fiatal grafikusok.

Fotók:   lovasfoto.hu;   annaskertje.blogspot.com;   diO Kreatív