diO Kreatív - design orientált stratégiai tervezés

A most bemutatandó nyaraló Görögország egyik gyönyörű szigetén, Lesbos északkeleti részén található kis faluban, Plomariban van, ahol megőrizték a görög falusi hagyományokat. Az 1633  km2 területű, bronzkortól lakott, szinte mindig napos piciny hegyvidéki sziget az Égei-tenger keleti partvidékén helyezkedik el, közel a török partokhoz.

nyaraló konyha

A tulajdonosok egy nagyon szép nyári otthont varázsoltak az 1930-ban épült épületből, amely eredetileg kovácsműhelynek készült. A kovács mesterséggel egyidejűleg még kerekeket is készítettek az egykori műhelyben. Az idő elhaladt a műhely felett és a tulajdonosok bezártak, az épület hosszú ideig üres állt.

Az elhagyatott kovácsműhely megkopott szépségét egy dán építészcsoport fedezte fel. Meglátták az üresen álló épületben rejlő belsőépítészeti lehetőségeket. Dorte Mandrup-Poulsen építész vezette a felújítást 2009-ben.

Újratervezték a házat, új funkcióval látták el és ehhez új anyagokat használtak. A nyaralóban nagyon szép összhangban van az egyszerű ipari görög épület és a modern dán belsőépítészet. A minimalista bútorok hidegségét lágyítja a fa anyaghasználat. A rozsdamentes anyagok használatát szépen keverik a kezeletlen vas felületekkel. Az öntött padlóburkolat végig futva az épület összes  helyiségében, egységessé teszi a belső designt.

Tiszteletreméltó a tervezőcsapat munkássága, ahogy meghagyták az nyaraló külső vázát, megmentették fa gerendáit, eredeti ablakait, amelyen át csodálatos panoráma tárul a tengerre. Az összes többi belsőépítészeti objektumot, tárgyat, a mai kor anyagaiból tervezték, korunk kényelmes életének kiszolgálójaként. Az egykori kovácsműhely munkásságára már csak néhány dolog  utal a házban, úgymint a régi gerenda, cserépkályha, régi vastábla vagy a ház falára felfüggesztett régi kerékpárok sormintája, amely különleges ismertetőjele a háznak.

ház átalakítás

faburkolat

nyaraló

régi kályha

Nyaraló

mediterrán ház

A fotókat készítette: Wichmann + Bendtsen