diO Kreatív - design orientált stratégiai tervezés

Egy leromlott állapotú, XVIII. századi épületben található korszerű otthon kialakításával bízták meg Manuel Aires Mateus nemzetközileg ismert portugál építészt.

boltív

A ház Lisszabon központjában, a középkori São Jorge vár hegyoldalán, a Sé de Lisboa románkori katedrális szomszédságában található. Az elhanyagolt épület földszintjéből egy épületrész hozzátoldásával tágas, világos, különleges lakás született.

A történelmi karakter megőrzése érdekében a legegyszerűbb belső terek létrehozására törekedtek, az eredeti részletek meghagyásával. A koncepció szerint megőrizték a kőpadlót, a pilléreket és a boltíves nyílásokat. A falak, mennyezetek egyszerű fehér festést kaptak.

Az épület lépcsőházát „U” alakban öleli körbe a jellemzően egybenyitott konyha – nappali – étkező tereinek láncolata. A keleti oldalon két helyiség egybenyitásával kapott helyet a konyha és a reggeliző, a nyugati oldalon három helyiségből alakították ki a hatalmas étkezőt. Ezeket köti össze a hosszú nappali, amely a hátsó kert felé fordul. A nagy üvegfelületeknek köszönhetően pazar kilátás nyílik Lisszabon történelmi városnegyedére a Baixára és a Tejo folyó kiszélesedő torkolatára.

Az építész a régi épülettömböt egy egyszerű fehér kocka hozzáépítésével bővítette. Ebben kaptak helyet a puritán berendezésű hálószobák, fürdőszobák. Az újat a régi épülettel összekötő részben dolgozószoba került kialakításra.

A felújítási munkák során egy föld alatti ciszternát találtak a munkások, melynek terében pihenőszobát alakítottak ki könyvtárral és ping-pong asztallal. A tradicionális mintájú csempeburkolatot megszakítja a természetes fény útját hangsúlyozó függőleges kőlap sor.

Az építész filozófiája tökéletes összhangban van Lisszabon nyüzsgő világvárosi hangulatával. Tisztelegve a múlt építészeti öröksége előtt, a tervező felhasználta a ház eredeti, megmenthető karakterét, melyet kiegészített korunk letisztult hófehér designjával.

régi és új

konyha

étkező

étkező

egybenyitott tér

nappali

nappali

nappali

nappali

terasz

régi épület

új épület

könyvtár

boltív

fürdőszoba

pihenő szoba

ciszterna

metszet

Via