diO Kreatív - design orientált stratégiai tervezés

Shoreham Street 192

ipari épület

A viktoriánus épület Sheffield ma már védett, indusztriális (ipari) negyedében található. A terület rehabilitációjának, fejlesztésének célja az volt, hogy az egykori ipari épület építészeti lenyomatot hagyjon a város ezen részén, vagyis ipari örökségének felhasználásával a kerület szimbolikus épületévé váljon, tükrözze a térség múltját, és jövőjét.

A Shoreham Street 192 tömbje a körbeépítettség (utak, épületek) miatt már csak felfelé tudott terjeszkedni. Az építészek rendkívül látványos megoldást találtak ki az alapterületének növelésére. A régi ipari alapra, – mint egy parazitát -, ráültették az új lakonikus és absztrakt formában megjelenő rendkívül látványos sötétszürke porszórt acél tető ráépítést. Az épület, ezzel az alapjaitól teljesen elütő, dinamikus tetőformával, figyelemfelkeltő emlékművet állított a város építészeti örökségének, ezáltal a mai városrész ikonikus házává vált.

A projekt olyan jól sikerült, hogy a 2012-es évben a RIBA Regional Awards versenyre jelölték, amit 2013-ban meg is nyert.

A közösségi épületet vegyes használatra tervezték. Megtalálható benne a dupla belmagasságú étterem és a bár, amelyek nyers ipari jellege tükrözi a régi ház kubusát, míg a duplex stúdió irodák, a modern kor minimalista designját képviselik, mind formailag, mind anyaghasználatban.

A tervezők Christopher Ash és James Soane remekeltek a projektben, amely bizonyítéka az építészet és belsőépítészet zökkenőmentes „házasságának”.

Mottójuk: „Hisszük, hogy a jó design az élet fokozója.”

régi és új épület

Ipari épület felújítása

04_Kinti fotok

régi és új

bejárat

loft

régi és új

modern

lépcsőház

10_alaprajz 1

11_alaprajz 2

felújítás

Az épületről Jack Hobhouse által készített fotók láthatóak.