diO Kreatív - design orientált stratégiai tervezés

Az épület, melyről gyerekkorunk mesevilága jut eszünkbe, egyedül áll a távoli Skót Felföld érintetlen, vad tájának közepén. Sehol a közelben nincs emberi tevékenységre utaló jel, a ház alatti völgyben meghúzódó, ritkán használt közúton kívül.

vidék

A képeket nézve, melyek megszólalásig hasonlítanak a valóságra, ezek a gondolatok jutnak az eszünkbe. Sajnos ez a ház még csak álom, egy olyan ember álma, akinek szinte filozofikus elképzelései vannak a házzal kapcsolatban. Egyrészről látni szeretné a végtelen panorámát, élvezni akarja a táj érintetlen szépségét, ugyanakkor nem szeretne lemondani korunk civilizációs kényelméről és a könnyű megközelíthetőségről sem. Nagyon fontos elvárás, hogy a ház önfenntartó legyen.

ház a magasban

Egy dimbes – dombos hegyvidéki környezetben a tervező, Benoit Challand képzeletbeli megrendelője kéréseinek csak úgy tudna megfelelni, ha a házat egy magaslatra helyezné el. Mivel a környező hegyekre nem vezet út, ezért építene egy „magaslatot” a megfelelő helyre, hogy minél messzebb el lehessen látni, a még ködösen is meseszép tájon.

A gólyalábakon álló többemeletes, nyeregtetős ház, szürkületben szinte délibábként lebegne. A tervező a furcsa kialakítás mellett, sok új modern technológiát használna fel, mind az építészet, mind az üzemeltetés terén azért, hogy a ház önfenntartó lehessen.

Szédítő lépcsőkön, egy szélturbina mellett elhaladva lehetne feljutni a többszintes házba.

A furcsa külső mellett, a belső tér kialakítása is igazán pazar. Belülről ugyanúgy, mint kívülről a falakat fával burkolná a tervező. Ha nem tudjuk, hogy több mint 10 méter magasan lebegünk a föld felett a Skót Felföldön, akkor azt gondolnánk, hogy egy városi Penthouse-ban vagyunk, amit csak a csodálatos panoráma cáfol, amely „poszterként” jelenne meg minden helyiségben. A racionálisan tervezett belsőtér kényelmesen élhetővé tenné a házat. A sok fa meleg hangulatát, még a gyakran esős skóciai idő sem tudná rideggé, hűvössé tenni.

ikonikus tárgyak

ház design bútorral

belsőépítészet

Az ikonikus tárgyakkal berendezett otthon szellős terei igazi egységet képeznek a ház délibábos külső képével.

belsőépítészet

étkező

A tervező szavaival: „A ház olyan, mint egy hajó a világtól elszigetelt tengeren, szemtől szemben az elemekkel és a természettel.”

terv

Kár, hogy csak képzeletben létezik! 🙂

via