diO Kreatív - design orientált stratégiai tervezés

Miből lesz a cserebogár? – avagy mit lát meg egy szobrász a lepusztult romokban

A világhálón szörfözve különleges atmoszférájú vendégházat találtunk.

A szicíliai Modica-ban – az UNESCO Világörökség részeként ismert városkában – található a XVI. sz-i romok újjászületésével kialakított ház, három lakosztállyal, zárt mediterrán kerttel a St. Giorgio katedrális szomszédságában.

Hortus

A tulajdonos Luca Giannini szobrászművész, aki az egykori romokban meglátta a lehetőséget. A kezdeteket fotókkal dokumentálták. Ezeket tanulmányozva érthető igazán, hogy miért hívják a helyet „dél lelkének”. Luca Giannini sokoldalú alkotóként a művészetek több ágával is foglalkozik, így részt vett a kiadásra tervezett ház belsőépítészeti kialakításában is. Utazásai során mindig az egyedi, elegáns szálláshelyeket keresi, olyanokat, ahol az ember azonnal otthon érzi magát. Ezt a mindenki számára vonzó koncepciót valósította meg saját apartmanjaiban is.

A most bemutatásra kerülő házat Hortus-nak keresztelték el, talán nem véletlenül. A hortus latinul kertet jelent. A házhoz tartozó mesebeli kert teljes kikapcsolódást biztosít. Magas kőfalak veszik körül, így zavartalanul lehet pihenni a gránátalmafák alatt, vagy pezsgőfürdőzni a felújított régi kőmedencében a leanderek alatt, élvezve a citrusok illatát.

De lássuk a kezdeteket.

Az 1550-es évekből származó kőfalak eredete ismeretlen, talán a várhoz tartozott, talán egyházi épület lehetett. A tervezők minden döntésükben tisztelettel őrizték a hely lelkét.

Hortus

Hortus

Hortus

Hortus

A romos ingatlan felújítása során ügyeltek az eredeti morfológiára, helyi kőzeteket használtak és zöld technológiákat alkalmaztak. A történelem szellemét korszerűséggel egészítették ki, megőrizve és környezettudatos LED világítással kiemelve a régi köveket, boltíveket. A régi körmedence a felújítás során jakuzzivá vált. A kertben átgondoltan megóvták a növényzetet, meghagyták a régi utakat, lépcsőket és az ódon hangulatot légies, kortárs mobiliákkal tették maivá.

Luca Giannini, Lily Pungitore, Paolo Smurra, Studio Scifo (Modica) gondos munkája nyomán így őrzik a megújult romok Szicília ősi atmoszféráját.

Anime a sud - Hortus

Anime a sud - Hortus

Anime a sud - Hortus

Anime a sud - Hortus

Anime a sud - Hortus

Anime a sud - Hortus

Anime a sud - Hortus

Anime a sud - Hortus

Anime a sud - Hortus

Anime a sud - Hortus

Hortus

Hortus

Folytatás:  a ház belsőépítészete