diO Kreatív - design orientált stratégiai tervezés

elegáns

Ez az elegáns, de mégis mediterrán ház, (ha van ilyen) a Barcelonától északra elhelyezkedő Emporda régió területén található, ahol a település U alakú, régi utcájában egy szabálytalan alakú telekre építették anno. Szomszédságában még ma is megtalálható, egy tucatnyi hasonló korú régi ház. Az épület ennek a barátságos, kicsi és nyugodt légkörű településnek az egyik legszebb háza.

mediterrán ház

A ház tömbje magán viseli a vidéki ház alapvető jellemzőit. Az egyszerű téglalap alaprajzú épületet nyeregtetővel fedik le és minden házhoz nagy fedett teraszok tartoznak. A nyári nagy melegben a helyiek szinte itt, a szabadban élik mindennapjaikat. A ház külső falburkolata természetes kő, a tetőt cseréppel fedték, az eresz kerámia.  Ezekkel az anyagokkal az épület természetes környezetébe integrálódott, amelyet az sem zavar, hogy napjaink színei, anyaghasználata, formakincsei és a modern technológia az ablakoknál már jelen van.

ablak

ablak

mediterrán ház

Nagyon szépek az előbb említett modern, grafitszürke, fém ablakpárok és a korlát kialakítások, amelyek magukon viselik arányaiban a környék tradicionális építészetét.
Végigjárva a ház helyiségeit mindenhol találunk valami szépséget, valami érdekességet és mindenhol jelen van a harmónia.

A ház földszintjén található a garázs és a vendégek számára fenntartott apartman, amelynek közvetlen kapcsolata van a nagy boltíves teraszon keresztül a kerttel. A kert egyik szegletében hidromasszázs medence található, amelyet szépen körbeölel a fa burkolata.

medence

konyha

apartman

Az első emeleten lévő nappali – étkező – konyha berendezése modern, ám mégis harmonikusan kapcsolódik a ház külső megjelenéséhez. Főleg fehér és fekete színeket alkalmazott a tervező a modern formában megjelenő bútorokon. A nappaliból nyíló teraszt sötétszürke zsalugáterével le lehet zárni a nagy szél elől, vagy hatásosan árnyékol a déli nap sugaraival szemben is. A zsalugáterek használatával a teraszon töltött idő megnövelhető, hiszen a ritkán hűvös napokon is a szabadból élvezhető a táj szépsége.

konyha

nappali és terasz

Ezen a szinten van még három hálószoba, melyek mindegyike külön fürdőszobával rendelkezik. E szint kerttel való összekapcsolását egy külső lépcsővel oldották meg, hogy a kert és a medence használata ne a vendég-apartmanon keresztül történjen.

A ház jó példája a régi épületek felújítására napjaink életviteléhez, amelyben ötvöződik a hagyományos építészet és korunk letisztult stílusa.

terasz

terasz

terasz

terasz

ház terv

alaprajz

alaprajz

Via